Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orvosi kezelés


A hiperaktivitás vagy ADHD kezelése általában viselkedés- és kognitívterápiával, valamint gyógyszeres kezeléssel történik. A legmegfelelőbb kezelésmódról azonban máig heves viták folynak. A gyógyszeres kezelés hívei úgy vélik, a viselkedésterápiának nincs semmilyen szerepe a hiperaktivitás kezelésében. Mások viszont ellenzik a gyógyszeres kezelést.


Serkentők

Ha a hiperaktivitás csak enyhe fokú, akkor általában csak serkentőket írnak fel. Ezek az amfetaminokkal rokonszerek.  A leggyakrabban alkalmazott gyógyszsrek a Ritalin és a Pemolin. A gyermekek 95%-a Ritalint szed. Ezek a gyógyszerek az agynak azokat a területeit serkentik, amelyek nem működnek megfelelően. Több kutatás is bizonyította, hogy a Ritalin egy sor panasszal szemben hatásos, köztük a figyelemhiány, fegyelmezetlen viselkedés, agresszivitás, összpontosító képesség hiánya esetében. De kedvezően hat még számolási, olvasási, helyesírási, problémamegoldó nehézségekre, kezelhetetlenségre, hiperaktivitásra, munkateljesítményre, rövid távú emlékezetre és a célirányos cselekvőképességre.

A gyógyszeradag gyermekenként különböző, ennélfogva a hátásfok is. A Ritalin megfelelő adaját csak próba-szerencse alapon tudják beállítani, hiszen a gyermek egyedi reakciói nagy szerepet játszanak benne. A legkisebb adaggal kezdik, majd fokozatosan haladnak addig, amíg el nem érik a kívánt hatást. A szer hatása kb. fél óra után észlelhető és általában 3-4 órán át tart. Emiatt naponta háromszor-négyszer szokás beadni.

Fontos kiemelni a Ritalinnal kapcsolatban, hogy az iskolai teljesítményre csak kis adag van pozitív hatással. Amennyiben ugyanis emeljük a dózist, a teljesítmény romlik. Eképp a gyógyszer inkább csak a viselkedls javítására alkalmazandó.

Mellékhatások:

Mivel a Ritalin is gyógyszer, így mellékhatásai is vannak, igaz, ezek nem minden gyermeknél jelentkeznek. Minél fiatalabb a gyermek, annál több mellékhatásra lehet hajlamos. Gyakori mellékhatás az étvágy csökkenése, növekedés lelassúlása, késői elalvás, hasfájás, hányinger, száj kiszáradása, remegés, vizelési nehézség, szapora szívverés, mellkasi fájdalom, hasmenés, székrekedés. Magasabb adagoknál előfordulhat pánik, zavartság és agresszivitás.


Viselkedésterápia

A gyógyszerfogyasztást általában viselkedésterápiával kötik össze. Számos tanulmény bizonyította már a magatartás javulását, még abban az esetben is , amikor már módszerek vagy kezelések már kudarcot vallottak.

A terápia alapja a megfelelő jutalmak és büntetések rendszere. Vagyis a kívánt viselkedést dícsérjük, jutalmazzuk, a nem kívánt viselkedésre viszont nem reagálunk vagy negatív választ adunk rá.


Kognitív terápia

Ez a módszer az ember tudatos gondolkodási folyamataira próbál hatni. Teljesen más, mint például a pszichoanalízis, mivel az a tudattalannal és a mélyen rejlő problémákkal foglalkoznak. A terápia a jelen személyiségből indul ki és csak tudatos szinten érinti a problémákat. Általában nem jelent tartós kezelést.


Családterápia

Mivel a probléma rendszerint nem csak a gyermeket, hanem az egész családod érinti, szakemberek javasolni szokták a családterápiás kezelést. A terápia a szülőkre valamint a többi testvérre is kiterjed. Mivel egy hiperaktív gyemek akár az egész családot tönkreteheti, jót tehet, ha egy terapeuta vezetésével lehetőség nyílik a problémák, gondok megbeszélésére.

 

Forrás: Maggie Jones: Hiperaktív gyermekek, 2001